Sociale technologie is “Super cool!”

Dat was de reactie van mijn oudste dochter van 8 op wat er allemaal te zien en uit te proberen (!) is in het Permanent Future Lab in Utrecht. Maar hoe kwamen we daar verzeild?

MOVISIE organiseerde op 18 februari 2016 een -gratis- inspiratiemiddag rondom sociale technologie. Met verschillende interessante workshops waaronder een over de
nieuwste technologische snufjes. Met enthousiasme verzorgd door Jethro Hardeman en Evelyn Visschedijk .

Robot 1 en 2 Permanent Future Lab

Kleine robot vangt een grote

In een razend tempo kwamen aan de ordeKahoot waarmee je gaming in je lessituatie haalt, vertaal-apps voor communicatie met vluchtelingen, de vraag van de klant letterlijk in kaart brengen met heatmaps, het platform voor jongeren met eetstoornissen Proud2beme, de Muse; een mindfulness
sensor om mee te mediteren, de nieuwste virtual reality bril van HTC, leren met angsten om te gaan met Mindlight, stress meten aan de hand van je huid met een wearable om je pols, communiceren via oplichtende en trillende stenen, en je eigen hulpverlener in Amsterdam vergelijken en uitkiezen. En om dit technologische geweld allemaal meteen maar weer te relativeren lieten ze dit komische filmpje zien.

De organisatoren van deze inspiratiemiddag vroegen de deelnemers hun belangrijkste inzicht te delen. Mij inzicht was dat mijn twee dochters van 4 en 8 niet lang zullen hoeven te wachten voor al deze technologie gangbaar, sociaal toepasbaar en geaccepteerd zal zijn.

3D printen Permanent Future lab

Met onze neus bovenop 3D-printen

De dingen die werden getoond zijn nu in ontwikkeling of zijn al op de markt. Mijn oudste wil bijvoorbeeld al een hoverboard en verzint terloops in de keuken, terwijl ik sta te koken, een vuilnisbak die van kleur veranderd zodra die vol is.

Dus het werd tijd dat deze spruit eens goed ondergedompeld werd in die steeds maar verder ontwikkelende wereld. En natuurlijk vind papa dat zelf ook bere-interessant!

Robot 3 Permanent Future Lab

Een aaibaar klein robotje

Op naar het Permanent Future Lab (video) in Utrecht dus.

Nooit van gehoord? Kan kloppen, het zit een beetje verstopt. Vlak bij Utrecht Centraal Station, inwonend bij Seats2meet. Ook nooit geweest? Oh, dat is zo’n plek waar je met je laptop crashed en cocreëert met al die andere likeminded peoples die hun ding doen maar dat ook best willen delen om samen de wereld weer iets mooier te maken. Ik zit er zelf ook wel eens te werken.

Permanent Future Lab (artikel) is een van de drie plekken in Nederland waar iedereen mag spelen met robots, sensoren, virtual reality brillen en 3D-priners. Een walhalla voor mijn dochter, die eerst wat aarzelend was maar al heel snel de smaak te pakken kreeg. Ze probeerde van alles uit, daarbij aangemoedigd door de super vriendelijke mensen van het lab, die ook niet te beroerd waren om alles uit te leggen.

Virtual reality box Permanent Future Lab

Super cool! Voor het eerst virtual reality ervaren.

En ook ik vond mijzelf terug, zwevend als astronaut op een ruimtewandeling, terwijl vlak achter de enorme aardbol net de zon opkwam. Ik zag dat Europa nog in de nacht lag, met de lampjes van de grote steden duidelijk zichtbaar. Zo prachtig dat ik een selfie maakte. Natuurlijk niet echt. Maar virtueel reëel.

 

 

En dat is dan meteen het enige nadeel van dit bezoekje. Dochter wil nu natuurlijk ook een virtual reality bril, maar ik aarzel nog om daar 800 dollar op stuk te slaan. Gelukkig zijn ze er ook vanaf net geen 20 euro … van karton.