SOMEC 2016 op een rij

Hoi!
Op deze pagina vind je alle challenges van #SOMEC 2016, de Social Media Challenge voor sociaal werkers 2016. Georganiseerd door Anneke Krakers en Hans VersteeghChallenge poster Anneke en Hans.

Een dag na het ontvangen van de challenge in je mailbox is die ook hier te vinden, zodat je nog eens rustig terug kunt kijken. En eventueel kan inhalen als je later bent ingeschreven.

Veel succes en plezier!

Anneke en Hans

Challenge 1, maandag 10 oktober 2016

Joehoe! Het is maandag 10 oktober en we gaan van start met onze Social Media Callenge! Vandaag krijg je je eerste opdracht.

Deze Challenge is gefocust op het inzetten van Social Media om een doel te bereiken. Social media inzetten in je werk doe je namenlijk altijd met een doel. Social Media zelf zijn niet het doel, maar een middel. Dus dagen we je uit: wat wil jij in de komende vijf dagen bereikt hebben met behulp van Social Media?

Houd je doel klein en probeer het te combineren met een doel waar je op dit moment sowieso al aan werkt. Des te groter is de kans op succes en dus champagne op vrijdag!

Doen:

 • Bepaal je doel!

Delen:

 • Deel jouw doel met je netwerken en kondig aan dat je hulp op prijs stelt en iedere dag een update zult posten
 • Deel je doel op alle kanalen die je maar tot je beschikking hebt zodat je netwerk weet waar jij deze week mee bezig bent
 • Deel ook vooral je doel in onze Facebook-groep en vraag hulp aan je mede deelnemers.

Tip:

 • Vind je het lastig een doel te bedenken dat deze week haalbaar is? Stel je vraag in de Facebook-groep en laat anderen meedenken.
 • Als je steeds #SOMEC gebruikt kunnen de andere deelnemers jouw updates en hulpvragen delen met hun netwerken zodat je een giga bereik krijgt!!! Of post een linkje naar de update in de fb groep zodat wij kunnen delen (omdat # niet altijd werkt).

Veel succes met deze eerste Challenge!
Groetjes,
Anneke en Hans

P.S. Ben je nog geen lid van de Facebook-groep? Meld je dan hier gelijk aan https://www.facebook.com/groups/somec2016/

Challenge 2, dinsdag 11 oktober 2016

Goedemorgen! Het is vandaag dag 2 van de Social Media Challenge! Heb je gisteren een doel kunnen bepalen?

Oh, heb je de challenge van dag 1 gemist? Geen nood, we gaan ze allemaal verzamelen: https://www.welzijn30.nl/somec-2016-op-een-rij/ Die van gisteren is er al te vinden.

Dan de uitdaging van vandaag.

Die hangt met je doel samen. En is zo vanzelfsprekend dat we hem zelf bijna over het hoofd zagen. Tegelijk is het soms ook een enorme uitdaging, die wij ook zelf wel eens voelen; het heel gericht durven te vragen om de hulp van anderen.

Hoe eng is dat!

Je moet je kwetsbaar opstellen en ook de ander nog eens heel direct durven te benaderen, zonder schroom, zonder de mogelijkheid weg te duiken. Toch hebben social media kanalen die mogelijkheid vaak ingebouwd: je kan namelijk privé-berichten sturen.

Doen:

 • Doelen bereiken doe je vaak door op iemand af te stappen. Bedenk wie jou kan helpen bij het behalen van je doel deze week. Liefst iemand die “dicht bij het vuur zit”, iemand door wie de oplossing ineens haalbaar wordt.
 • Gebruik je “private messaging” opties binnen de social media kanalen van je keuze. Stuur deze persoon een DM via Twitter, of een besloten bericht via Facebook Messenger, of gewoon een appje, waarin je direct vraagt om jou te helpen je doel van deze week te bereiken.

Delen:

 • Deel in de Facebook-groep wie je hebt benaderd, met welk platform en met welke vraag.
 • En vertel ons hoe dat voelde en wat de reactie van de ander was. We zijn benieuwd!

Tip:

 • Nog geen doel vastgesteld? We hebben in de bevestigingsmail van deze challenge al wat suggesties gedaan. We hopen dat die je kunnen inspireren.
 • En kijk ook eens wat andere deelnemers hebben geplaatst in de Facebook-groep. Vraag daar de andere deelnemers met je mee te denken. Ook dat is de kracht van social media.

Veel succes met deze Challenge!

Groetjes,
Anneke en Hans

P.S. Ben je nog geen lid van de facebookgroep? Meld je dan hier gelijk aan https://www.facebook.com/groups/somec2016/

Challenge 3, woensdag 12 oktober 2016

Selfies!
Ze zijn zo leuk.

Selfies maken op je werk. Ze roepen vaak gezelligheid op, ze geven een informeel kijkje achter de schermen. Waardoor je volgers een completer beeld krijgen en je account wellicht vaker in de gaten gaan houden. Je volgers zijn namelijk ontzettend nieuwsgierig!

Wat ben je vandaag aan het doen? Met wie? Met je doelgroep? Je leukste collega? De wethouder? Je ketenpartner? Je werk zichtbaar maken is een van de meest gehoorde na te streven social media doelen in het sociaal werk.

Doen:

 • Maak je werk zichtbaar met een selfie. Laat je werk zien en met wie je werkt.

Delen:

 • Deel je selfie op alle social kanalen die je tot je beschikking hebt
 • Deel je selfie ook in onze Facebook-groep

Tip:

 • Grijp de selfie aan om je stappen in het behalen van je week-doel zichtbaar te maken.
 • Deel een update met je netwerk en post een concrete hulpvraag. Maak het persoonlijk met een selfie.
 • Vraag wel even toestemming van anderen die je in beeld brengt, om hun gezicht te mogen delen op social media. Officieel ben je dat wettelijk verplicht.

Veel plezier met deze Challenge!

Groetjes,
Anneke en Hans

P.S. Ben je nog geen lid van de facebookgroep? Meld je dan hier gelijk aan https://www.facebook.com/groups/somec2016/

Challenge 4, donderdag 13 oktober 2016

Bloggen? Nee, vloggen!

Wie schrijft er nog blogs wanneer je ook regelmatig een vlog kunt maken. Pak je smartphone en begin te filmen.  Vertel en laat zien wat je anders opgeschreven zou hebben. Breng jezelf in beeld en creëer zo een persoonlijke band met je volgers.

Anneke ging laatst op bezoek bij meester-vlogger én sociaal werker Jelle de Boer. Bekijk hun gezamenlijke vlog en laat je inspireren: https://youtu.be/HIK_g47PIzo?list=PLt_gW1LBj_4O-_8yYUjSXLUmy-uX6NeMa

Doen:
Dat kan jij ook, toch? Schrijf een kort script en ga aan de slag. Start de video-modus in je camera-app. Of neem de Youtube-app en upload je vlog direct naar internet. Lukt het jou vandaag je eerste vlog te maken?

Delen:

 • Deel de link naar je vlog in de Facebook-groep
 • Deel de link natuurlijk ook in je social media kanalen.

Tip:

 • Het onderwerp? De vorderingen van je week-doel natuurlijk! Waar werk je vandaag aan?
 • Kondig je vlog vooraf aan. Dan houden kijkers er rekening mee en heb je wellicht een groter bereik.
 • Heb je twee camera’s in je telefoon zitten? Wissel dan ook eens af met voor en achter (je omgeving en jezelf in beeld).
 • Maak je niet druk over de kwaliteit. De boodschap is belangrijker. Je hoeft geen gelikt filmpje te maken, maar dat mag natuurlijk wel.

Hoe staat het eigenlijk met je week-doel? Welke stappen heb je gemaakt? Wat moet nog gedaan worden? Je hebt nog 1 dag … !

Succes! En veel plezier met deze challenge!

Groetjes,
Anneke en Hans

P.S. Ben je nog geen lid van de Facebook-groep? Meld je dan hier gelijk aan https://www.facebook.com/groups/somec2016/

P.S. 2. Alle challenges kan je hier teruglezen: https://www.welzijn30.nl/somec-2016-op-een-rij/

De laatste alweer: Challenge 5, vrijdag 14 oktober 2016

We bewaren het lekkerste voor het laatst. Bubbels en LIVE STREAMEN!

Vandaag knallen de champagnekurken! Want je hebt je week-doel gehaald! (In ieder geval zagen we een hoop goede inzet voorbijkomen.)

De uitdaging vandaag is de crème de la crème. Online zichtbaar zijn was nog nooit zo makkelijk als nu! Hier en nu kan je een live uitzending te beginnen. Moest je gisteren je vlog nog ergens “parkeren” om daarna de link te delen, vandaag ben je direct zichtbaar.

En kijkers kunnen live op je reageren en jij ook op hen. Vrijwel ieder zichzelf respecterend social media platform maakt live uitzenden mogelijk. Met Facebook Live, zoals Anneke op dag 1 al deed, of binnen Twitter met Periscope. Of de app Blab?

Doen:

 • Zet je twijfels aan de kant. Je gaat die knallende kurk natuurlijk livestreamen! Vertel in de aankondiging / titel waar je uitzending over gaat, bv. wat je deze week hebt bereikt en vier dat! Bedank je netwerk uiteraard voor hun hulp.
 • Is je doel nog niet gehaald? Gebruik de livestream dan om daar nog eens hulp bij te vragen, jij persoonlijk, in de camera kijkend, op jouw eigen wijze. Een directere manier om je volgers aan te spreken is er niet.

Delen:
Op Twitter en Periscope, op Facebook Live, het maakt ons niet uit. Maak een goede aankondiging (titel / onderwerp). Ga dan live en ervaar hoe leuk het kan zijn! Dus … deel je champagnemomentje met ons en je netwerk! Yeah!

Tip:

 • Begin meteen met praten. Wacht niet tot er iemand kijkt. Je uitzending kan namelijk ook achteraf nog bekeken worden. En dan is het raar dat er eerst niks gebeurd.
 • Je kunt ook in onze eigen FB groep live gaan (is misschien iets minder eng)
 • Suggesties voor hashtags die je hier kan gebruiken: #SOMEC #plop #proost #vrimibo (VRijdag MIddag BOrrel)
 • Wil je webinars gaan geven? Overweeg dan eerst live te gaan en uit te proberen, in plaats van een (duurder maar uitgebreider) software account te kopen.

Succes! En veel plezier met deze laatste challenge!

 Groetjes,
Anneke en HansP.S. Ben je nog geen lid van de facebookgroep? Meld je dan hier gelijk aan https://www.facebook.com/groups/somec2016/

P.S. 2. Alle challenges kan je hier teruglezen: https://www.welzijn30.nl/somec-2016-op-een-rij/

P.S. 3. In de besloten Facebook-groep vind je ook nog een video met de laatste vergeten tip!